Wednesday, July 21, 2010

ResePi Sup Tulang Ala Thai



bahan2Nya:

1kg tulang lembu - cuci bersih2..
lengkuas (kalau takde halia pon boleh)- diketuk atau dipotong2.
2 biji bawang besar- dipotong dan dipecah2kan
6 ulas bawang putih
cili padi (ditumbuk sekali)
2 serai- diketuk
limau nipis
garam..
gula..

cara-caranya..

rebus tulang lembu tali bersama dengan lengkuas. masukkan serai yang telah diketuk dan bwang besar yang dipecah2kan. gunakan api perlahan untuk dapatkan daging yang empuk. biarkan seketika. then..bila tengok air rebusan makin kurang, tambah lagi air..kemudain masukkan bawang putih dan cili padi yang telah ditumbuk. cili padi ikut suka jumlahnya.(coz kalau saya tetapkan jumlah takot ada yang x suka pedas plak..hehhe)..biarkan sekejap..
pastu agak2 mendidih renehan tadi, masukkan garam dan gula cukup rasa.. tengok dagingnya liat lagi atau tak..kalau masih liat, tambah lagi air..

akhir sekali perah limau nipis..kacau dan rasa..

hermmmm..sedap nih..

selamat mencuba ya..

No comments:

Post a Comment