Wednesday, July 21, 2010

Sup ikan bilis kulit tembikai

nie resepi aku copy dari melati@myresipi.com

macam best jerk.coz bapak mertua ku slalu beli buah tembiaki muda untuk aku masak.leh try.memang sedap..


Bahan-bahan ( 2 orang )

* kulit tembikai
* bawang merah
* bawang putih
* lada hitam
* sedikit ikan bilis
* garam
* gula
* serbuk perisa jika suka
* sedikit minyak untuk menumis

Cara-cara

1. Buang kulit yang warna hijau dan potong kecik-kecik
2. tumbuk bawang merah, bawang putih serta lada hitam.
3. Tumis bahan tumbuk sehingga naik wangi. Masukkan air dan ikan bilis.
4. Bila dah mendidih, masukkan kulit tembikai, garam, gula dan perisa.

Bila kulit tembikai dah lembut bolehlah padamkan api.

ResePi Sup Tulang Ala Thai



bahan2Nya:

1kg tulang lembu - cuci bersih2..
lengkuas (kalau takde halia pon boleh)- diketuk atau dipotong2.
2 biji bawang besar- dipotong dan dipecah2kan
6 ulas bawang putih
cili padi (ditumbuk sekali)
2 serai- diketuk
limau nipis
garam..
gula..

cara-caranya..

rebus tulang lembu tali bersama dengan lengkuas. masukkan serai yang telah diketuk dan bwang besar yang dipecah2kan. gunakan api perlahan untuk dapatkan daging yang empuk. biarkan seketika. then..bila tengok air rebusan makin kurang, tambah lagi air..kemudain masukkan bawang putih dan cili padi yang telah ditumbuk. cili padi ikut suka jumlahnya.(coz kalau saya tetapkan jumlah takot ada yang x suka pedas plak..hehhe)..biarkan sekejap..
pastu agak2 mendidih renehan tadi, masukkan garam dan gula cukup rasa.. tengok dagingnya liat lagi atau tak..kalau masih liat, tambah lagi air..

akhir sekali perah limau nipis..kacau dan rasa..

hermmmm..sedap nih..

selamat mencuba ya..