Wednesday, July 21, 2010

Sup ikan bilis kulit tembikai

nie resepi aku copy dari melati@myresipi.com

macam best jerk.coz bapak mertua ku slalu beli buah tembiaki muda untuk aku masak.leh try.memang sedap..


Bahan-bahan ( 2 orang )

* kulit tembikai
* bawang merah
* bawang putih
* lada hitam
* sedikit ikan bilis
* garam
* gula
* serbuk perisa jika suka
* sedikit minyak untuk menumis

Cara-cara

1. Buang kulit yang warna hijau dan potong kecik-kecik
2. tumbuk bawang merah, bawang putih serta lada hitam.
3. Tumis bahan tumbuk sehingga naik wangi. Masukkan air dan ikan bilis.
4. Bila dah mendidih, masukkan kulit tembikai, garam, gula dan perisa.

Bila kulit tembikai dah lembut bolehlah padamkan api.

No comments:

Post a Comment