Friday, January 23, 2015

Ayam Percik Kelantan


Assalam uolls... resepi nih sebenonye penah try dah skali bulan Ramadhan tahun lepas.. Alhamdulillah x mendukacitakan malah sangat anak2 suka.. senang jugak laa.. tapi sori..picca nya x snap.. lupaa..hahha almaklumlah bulan puasa kan..ibu plak bekerjaa.. haha mana sempat nak snap..kiranya semuanya homemade gitew.. bulan puasa hampir 30 hari tu ibu masak untuk anak2 ibu.. irfan kan puasa penuh.. dah 2 tahun dia puasa penuh.. qaisara plak dapat 3 ari ja penuh..lepas tu mulut jadi ulser.. xpa laaaa.. tahun ni try lain..

okey uollss... try laaa..sumber dari blog Azie Kitchen..banyak jugak resepi kat situ..

byeeeeee


Resepi Ayam Percik Kelantan..
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:
1 ekor ayam - potong 4

Bahan Perap:
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Garam secukupnya

Bahan Kuah:
2 pek santan pekat
10 ulas bawang merah
1 inci halia
1 batang serai
3 tangkai cili kering - boleh lebih jika suka pedas
Garam secukupnya
Gula - kena ada rasa manis
1/4 keping asam keping - letak sekejap dan dikeluarkan takut terlebih masam
Cara cara:
Kisar bahan perap sehingga halus dan perap pada ayam dalam 30 minit. Bakar ayam sehingga separuh masak. Saya kukus ayam terlebih dahulu sebab mahu cepat. Sementara ayam dibakar, siapkan bahan kuah.

Kisar semua bahan kuah dan masakkan atas dapur dengan api perlahan sambil terus dikacau. Masak sehingga kuah pekat. Masukkan garam dan gula. Sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat.
Bolehlah diangkat untuk dihidangkan. 
Nota:
Boleh juga terus bakar ayam perap dalam pemanggang ajaib tanpa perlu dikukus.
Jika suka, boleh juga ayam direbus dengan separuh dari bahan kuah. 

No comments:

Post a Comment