Wednesday, August 3, 2011

Al Kesah buLan PuASa

Puasa tahun ni Putrajaya la kami satu family..hari ketiga semalam yer kita berpusa. kejap jer kan? kan? hem. so, punya la pening pk menu pa nak masak tuk berbuka nih. tipa2 ari mesti jem kepala nih. tgh ari semlm decided with my hubby kitaorg masak nasi briyani jer la. kambing ngatkan nak suruh dia beli jer lauk dah siap masak. tup2 dia ckp "kita masak la yer.." hem ok la. pastu aku pon mula la plan apa yg nak masak nih makan dgn nasi briyani. 
tepat jer 5pm, aku trus punch card then memecut ke putrajaya dr shah alam. jem plak dr federal hway nak ke sana. adui..mana dok tgk2 jam jer nih. masuk je hway pa lagi trus menjerit la anak kancil aku tu menuju putrajaya. baru jejak USJ dpt sms en hubby g tau anak2 dia dah amik. then dia soh g amik adik aku. aku reply aku baru sapai USJ, so mintak di g amik memandangkan dia dekat Putrajaya dah.. bila dia kata ok ja. aku lega. sapai putrajaya jam 5.45 ok la. sapai ja P8, blok aku trus parking sambil berlari ke umah. takut x sempat nak masak. sapai jer umah, dah bau rempah briyani. buka pintu jer en hubby dah tercegat ckp.. "nasi dah siap masak.kambing pun dah.." hhuuhu penat giler memecut. tp apa pun tq la to en hubby sbb permudahkan keja aku. so, tugas aku just masak Ayam Masak merah, acar timun n daging kicap daun selasih..so.. inilah resepi2nya. yg x sedap sgt pon. campak2 jer. huhu 



ResePi Ayam MasAK mErAh

ayam (1/2 ekor @ sebelah)
garam 
kunyit
3 inci halia
3 biji bawang besar
10 tangkai cili kering
5 biji cabai besar
2 batang serai - diketuk
sos tomato
sos cili
kiub ayam

cara2nya:



1. ayam di basuh dgn tepung gandum @ limau nipis untuk hilangkan hanyir.
2. lumurkan ayam dengan garam kunyit, biar 5 minit, then goreng sapai masak- angkat dan toskan minyak.
3. halia, 2 biji bawang besar,cili kering dan cabar besar di blender halus.
4. ambil sdikit halia dan 1 biji bawang besar potong nipis2.
5. panaskan kuali. amik minyak goreng ayam td sedikit, tumiskan sedikit halia dan bawang besar yg di ptong td hingga naik bau wangi, masukkan bahan2 yang di blenderkan. kacau hingga mendidih dan pecah minyak.
6. masukkan sedikit sos tomato, sos cili, garam dan gula seckup rasa 1 ketul kiub ayam-kacau. 
7. masukkan serai yang di ketuk.
8. masukkan ayam yang telah digoreng td. kacau dan ratakan kuah dgn ayam. biarkan 5 minit.
padamkan api. sedia untuk dihidang. mudah kan?




 

No comments:

Post a Comment