Wednesday, August 3, 2011

ResePi DagiNg KiCaP Daun SelaSiH


Bahan2Nya:

1/2 kilo daging
3 inci halia
3 biji bawang besar
sos tiram
sos tomato
10 tangkai cili kering
kicap manis
gula
air asam jawa sedikit
daun selasih

Cara2nYa;


1. basuh daging bersih2. biarkan.
2. 2 biji bawang besar dan cili kering (yang telah direndam dgn air panas) diblender halus.
3. halia dan 1 biji bawang besar di potong/ mayang halus.
4. panaskan kuali. masukkan sedikit minyak. 
5. tumiskan halia dan bawang besar yang dipotong hingga naik bau aroma wanginya.
6. bahan2 yang diblender td. kacau hingga pecah minyak.
7. masukkan sos tiram, sos tomato dan kicap. kacau. then masukkan daging. kacau. 
8. masukkan air asam jawa sedikit,kacau dan perlahankan api. biarkan.
9. masukkan gula dan kuib ayam (kalau suka, xletak pun xpa).
10. bila daging dah hampir masak dan pecah minyak, masukkan daun selasih (boleh tambah daun sup sdikit kalau suka). kacau. then angkat siap untuk dihidang.

 **garam dan gula x dimasukkan sebab sos tiram dah masin dan kicap manis dah manis. tp kalau kurang masin or manis, boleh tambah sebelum padamkan api...











































No comments:

Post a Comment