Monday, August 23, 2010

pencuci mulut ; lompat tikam


nie lagi senang resepi nih. atas request anak buah aku pon masak la kat depa. hemm. masak memang best kalau ada orang yang suka makan. puas kan?

bahan-bahan:

2 cawan sagu
air
1 cawan gula merah
1 tin susu cair
pewarna hijau (ikut suka la nak boh warna pa)


cara-caranya:

basuh sagu mcam basuh beras la. kemudian masukkan 4 cawan air..masak atas api yang sederhana. titikkan pewarna hijau sedikit saja. kacau biarkan ia masak sehingga keseluruhan sagu yang berwarna putih tu tukar jadi kristal berkilat-kilat. bila semua dah tukar jadi kristal tue, tutup api aangkat dan masukan dlm bekas. sejukkan.

untuk masak sirapnya..

air sedikit
gula merah 1 cawan

masukkan dlm periuk dan kacau sehingga semuanya larut. bila dah mendidih..tutup api dan tapiskan gula dalam bekas bersih.

susu cair di masuk dalam periuk bersama 1 cawan air. didihkan dan tutup api.

(boleh juga diganti dengan santan pada mereka yang tidak gemarkan susu)

kemudian, bila sagu sejuk, boleh dihidangkan bersama sirap gula merah dan susu tersebut.

sangat sedappppp.. cubalaa

No comments:

Post a Comment